Blå huset

ADRESS: KV DIKET, TOMT 16, HÖRNGATAN 5, NYGATAN 5
UPPFÖRD: 1900
BYGGHERRE: GUSTAF PHILIP OLANDER
ARKITEKT: WERNER NORTHUN

Diket Nyg


Ritning: Ur Stadsarkivets ritningssamling A, volym kv. Diket.

Denna byggnad är en av stadens mest påkostade jugendskapelser, och som också stod emot den kraftiga rivningsvåg som strömmade genom denna stadsdel på 1960-1970-talen. Byggnaden uppfördes 1900 av byggherren och byggmästaren Gustaf Philip Olander. Byggmästare Olander var mycket framgångsrik i Norrköping i slutet av 1800-talet och han uppförde för andras räkning en stor mängd hus, och bland hans kunder fanns bland annat antikvitetshandlaren Jean Lawski. Tomterna i denna del av kvarteret hade Gustaf Philip Olander köpt några år tidigare och då fanns här mindre träkåkar, i form av små stadsgårdar med stall och uthus. Träkåkarna var uppförda under 1700-talet och 1800-talet och bland bebyggelsen fanns de träkåkar som tidigare inhyst en av stadens vägtullar, den västra tullstationen. Gustaf Philip Olander gav den framgångsrike arkitekten Werner Northun uppdrag att rita byggnaden och vid sekel- skiftet 1900 stod byggnaden inflyttningsklar. Northuns ritningar visar mycket stora paradvåningar och en gårdsflygel med mindre rum för tjänstefolk. Denna sagolika borg kom sedan att inhysa en del av den förmögna societeten.

I många år har byggnaden kallats för ”Blå huset”, just för sin ljusblåa fasadfärg men av yngre generationer är huset mer synonymt med godisaffären ”Gottegrisen”, numera ”Sånt och Gott”, vars affärslokaler inryms i en gammal paradvåning med höga golvsocklar, spegeldörrar och stuckaturer. Byggnaden består av fyra våningar med inredd vindsvåning. I bottenplan mot Hörngatan finns butikslokaler där bland annat modebutiken ”Igelkotten” huserar sedan många år. Fasaden består av vit och ljusblå puts på tegel. På fasaden mot gatan finns fina blomsterdekorationer och konsoler med böljande jugendformer. Mot gården är fasaden putsad i blå kulör. Sockeln består av huggen granit och delvis huggen sandsten. Större delen av byggnadens fönster är i original med spanjoletter som stängningsbeslag. Taket är belagt med svart falsad plåt. På taket finns två dekorativa torkhuvar som är mycket vackra och som är ritade i jugendstil, med kvardröjande nyrenässans. Trappgavlarna mot Hörngatan har till stor del sina slingrande dekorationer av puts bevarade.

De allra flesta av lägenheterna har påkostade detaljer i böljande jugendstil. Kakelugnar, trägolv, väggpaneler och stuckaturer finns i större delen av lägenheterna. I gårdsflygeln finns lägenheter om ett rum och kök med till stor del sentida inredning. Byggnadens huvudtrapphus vetter ut mot Nygatan och har väggpaneler av brun fernissat trä, vita stuckaturer, pardörrsentréer och mycket vackra dörröverstycken av utsirat trä. I trapphuset finns en diskret inbyggd hiss från 1938. Portdörrarna mot gatan är målade i brun kulör och i mycket gott skick. Mot Hörngatan finns byggnadens andra trapphus, med ingång via portikgången, där lägenheterna har påkostade pardörrsentréer som består av en hel vägg med speglingar, glasade ytor och köksingångar. På gården finns ett gårdshus som tidigare innehållit stall och vagnsskjul och som under många år stod tomt. Numera har gårdshuset varsamt restaurerats och inretts för kommersiella lokaler.