ADRESS: KV KRONAN, TOMT 8, DROTTNINGGATAN 30
UPPFÖRD: 1862
BYGGHERRE: JACOB VON LEESEN
ARKITEKT: THEODOR GLOSEMEYER
BYGGNADSMINNE: 1995-05-15
Här är ett av en de första hyreshusen som uppfördes i Norrköping. Det uppfördes av brukspatronen Jacob von Leesen 1862. Von Leesen anlitade den framgångsrike arkitekten och byggmästaren Theodor Glosemeyer som arkitekt, och det resulterade i en högborg, ritad i nyrenässansstil. Här bodde brukspatronen tillsammans med sin familj. Jacob von Leesen hade tidigare bott med sin familj i sockermästarens hus på Gamla Rådstugugatan, där idag restaurang Pappa Grappa ligger.
Han var anställd som sockermästare hos sockerbruket Gripen och tog 20 år senare över bruket efter sin morbror, Didrik Reder. En insats på 40 000 kr gjorde honom till ägare. År 1866 donerade Jacob von Leesen en frikostig summa om 300 000 kr till anläggandet av stadens vattenledningsnät. Huset är också synonymt med familjen Ribbing, som bodde i huset fram till 1971 då ägarinnan Thyra Ribbing gick ur tiden. Det Ribbingska hemmet var fyllt av högreståndsmöbler, och en stor del av möblemanget kom från olika möbelsnickare i staden. Otto Chambert, ägare till Chamberts möbelfabrik, var en flitig lokalhistoriker och samlare och han besökte auktionen då möblerna från det Ribbingska hemmet såldes. Chambert ritade även av en del möbler som såldes på den stora vårauktionen 1972.
I Otto Chamberts arkiv finns även ett kuvert innehållandes ett antal fotografier som togs i det Ribbingska hemmet innan auktionen påbörjades. Thyra Ribbing hade genom sitt testamente lagt fram önskemål om att huset skulle säljas till Televerket, vilket också skedde 1972. Byggnaden har tre våningar och källare, med bärande väggar av tegel och mellanbjälklag av trä. Den putsade fasaden är avfärgad i gult och grått och rikt artikulerad med rusticerad bottenvåning. Hörnet Drottninggatan/Knäppingsborgsgatan är avfasat och har ett burspråk.