ADRESS: KV MJÖLNAREN 6, VÄSTGÖTEGATAN
UPPFÖRD: 1925
BYGGHERRE: STÅHLBOM & CO
ARKITEKT: KNUT PIHLSTRÖM
ARKITEKT FASADRESTAURERING: FREDRIKSSON ARKITEKTKONTOR. Entreprenör Puts & Tegel
Observera att nedan text är under ombearbetning!
År 1925 uppfördes denna vackra byggnad av Ståhlbom & Co. Företaget grundades år 1863 av vice Konsul Edvin Ståhlbom. Ståhlbom & Co gav uppdraget att rita huset till den framstående arkitekten Knut Pihlström som var en av 1920-talets mest anlitade arkitekter i Norrköping. Han både uppförde och ritade hus i Norrköping. Främsta plats för hans verk är Dalsgatans övre del mot Louis De Geergymnasiet. Innan silon uppfördes fanns här en gammal byggnad som precis som nuvarande silo hade samma utseende om än något lägre och för tiden omodern.
Silon består av fem våningar och i bottenvåningen inreddes det från husets uppförande en vaktmästarbostad. I huset inreddes en mycket omfattande silodel samt kontor för firma. I silon lagrades mjöl, gryn och kli. I den intilliggande kvarnbyggnaden kunde man inom firman producera upp till 15 000 kilo spannmål om dygnet.
Huset är ritat i en elegant 20-talsklassicistisk stil med en utmärkande gavel med en lätt böljande och svängd form. På taket finns en utmärkande tornhuv med en kupol omgiven av fyra stycken pilastrar av tegel som beklätts med plåt. Taket är välbevarat med skifferplattor. Ett tak av skiffer har faktiskt en livslängd på drygt 200 år. På taket finns även flera mindre takfönster som omges av dekorativt utformade plåtdetaljer som avslutas med ett dekorativt klot. Portikdörrarna är gedigna och har dekorativa fyrkanter med en rund dekorativ kula i mitten. Överdelen av dörrarna består av småspröjsade fönster.
År 1966 övergavs silon och stod under många år tom och öde och det har genom åren diskuterats huruvida silon ska inredas och till vilket ändamål. En idé var att inreda huset till kårhus men planerna lades ner då kårhusledningen hittade en bättre byggnad i närheten. En lokal fastighetsägare erbjöd sig för några år sedan att förvärva byggnaden men affären blev aldrig genomförd. I augusti 2022 presenteras ett förslag om att inreda huset för bland annat CO-livinglägenheter. I början av 2023 startade ombyggnaden av huset och vid ombyggnaden kommer fastighetsägaren Färgbron Bresäter att gå varsamt fram och behålla mycket av den ursprungliga inredningen som stått orörd sedan 1966. Silons fasad består en grå sockelvåning och ovan ljusrosa kalkputs. Runt portikentrén finns fina pilastrar av granit som avslutas med en mjölsäck på bägge sidor. Sockelvåningen består av bandrusticerad grå kalkputs. Fönsterbågarna är i ursprungligt skick och målade i brun kulör.
Byggnadens inredning är till stor del bevarad och några våningar upp finns ett kontor med inbyggda bokhyllor, kassavalv, spegeldörrar, sekundärfönster, djupa fönsternischer och parspegeldörrar. Inredningen är genom åren av förfall mycket hårt åtgången. Trapphusdelen består av trappa i kalksten och väggar målade i grå kulör.