Ljungholmska huset

ADRESS: KV TALLEN, SÖDRA PROMENADEN 137, SKEPPAREGATAN 58
UPPFÖRD: 1897
BYGGHERRE: ANDERS LJUNGHOLM
ARKITEKT: WERNER NORTHUN

Anders Ljungholm föddes den 19 sep­tember 1857 i Jons­bo Mörttorp, Kät­tilstad. Föräldrarna var Karl­-Erik Nilsson och Karolina Hem­mingsdotter Millberg. Anders Ljungholm hette från början, ef­ter sin faders förnamn, Andersson och det var först efter ankomsten till Norrköping som efternamnet Ljungholm lades till. År 1880, blott 23 år gammal, lämnade Anders Ljungholm Kättilstad där han gått som lärling hos skräddare Öfverberg. Den 15 oktober 1881 gifte sig Anders med Emilia (född Jonsson) och själva lysningen skedde den 4 september samma år. Efter gifter­målet valde paret efternamnet Ljungholm. Tillsammans fick paret sju barn varav tre av barnen, Erik Emanuel (1883­1964), Ellen Eugenia (1886­1960) och Estrid Margaretha (1892­1982) nådde vuxen ålder. Anders Ljungholms skrädderi rönte stor framgång. Hans skrädderi var placerat mitt i Stenstaden, närmare bestämt i hörnet av Drottninggatan och Skolgatan och skräd­deriet kunde stoltsera med både militär och civilskrädderiarbeten. Ljungholm var inte bara en skicklig skräddare utan handlade även med de bästa inhemska tygerna. En viss betydande import av tyger förekom också.

I en annons i Norrköpings Tidningar 1902 skriver Ljungholm: Härmed får jag vördsamt rekommendera mig för utfö­rande af ett i alla delar behagligt, modernt, solidt och välpassande arbete i allt hvad till första klass skrädderi hörer, i förening med moderata priser och hoppas att vid förefallande behov blifva hedrad med edra uppdrag. Skrädderiet gick så pass bra att Ljung­holm kunde uppföra ett eget privatpalats. Norrköpings Stad lät auktionera ut nya, attraktiva tomter utmed Södra, Norra och Östra promenaderna och Ljungholm lade det högsta priset per kvadrat, och tomten kostade drygt 15 000 kr. Uppdraget att rita huset gick till arkitekterna Northun & Land­ström.

Huset var ett av de första som de båda arkitekterna ritade tillsammans och det ritades och uppfördes i tysk nygotik. Byggnaden består av fyra våningar och delvis inredd vind. Det var inte förrän 1909 som paret Ljungholm själva flyttade in i en av våning­arna, med en storlek av åtta rum och kök. Under 1920­-talet lät paret bygga om och modernisera huset med både centralvärme och badrum. Det var en idyll för paret som tog väl hand om sin skapelse, och här arbe­tade både tjänstefolk och en trädgårdsmäs­tare som skötte om förträdgården. Paret Ljungholm har betytt mycket för en av stadens forna barnträdgårdar, Frid­tuna Barnträdgård, som tog hand om och uppfostrade flickor från arbetarklassen. Anders Ljungholm satt dessutom med i stadens fattigvårdsstyrelse.

Anders Ljungholm insjuknade mycket hastigt i lunginflammation 1929 och dog en kort tid efter insjuknandet. Emilia bodde sedan kvar i huset till mitten av 1940­-talet. Sonen Erik Emanuel bodde i en lägenhet om fem rum och kök med adress Skep­paregatan 58. Erik Emanuel var en ytterst välutbildad man som kunde stoltsera med djupa språkkunskaper, han kunde nämligen tala hela sju språk. Parets goda skötsel av huset gör att det är ytterst välbevarat med både trägolv, kakelugnar, spegeldörrar och bevarade ser­veringsskåp. Till några lägenheter finns bal­konger mot Södra Promenaden och Skep­paregatan. Fasaden består av grön puts på tegel med delvis öppna fasadtegelytor och sockel av sågad granit. Byggnadens fönster är till stor del i originalutförande med mun­blåst glas, spanjoletter och vreden.

I hörnet av Södra Promenaden och Skepparegatan finns ett rundat burspråk med formtegel och putsade ytor. Burspråket avslutas med ett torn med en vindflöjel. Tornets tak är belagt med takskiffer. Byggnadens tak är i stora drag belagt med takskiffer från 1898. I stora trapphuset, med ingång från Södra Promenaden, finns påkostade blomster­målningar i både tak och på väggar. Golv­sockeln och köksentrédörrar är ådringsmå­lade. I trapphuset finns också välbevarade lägenhetsentréer, marmorgolv och påkos­tade stuckaturer.