Stadstornet/Olai kyrkas klocktorn

ADRESS: KV SANKT OLAI KYRKA
UPPFÖRD: 1750
BYGGHERRE:
ARKITEKT: GABRIEL ORM & CARL HÅRLEMAN

Invid Drottninggatan och i kärnan av stenstaden finns ett torn, eller kampanil (från italienskans campanile, klocktorn) om man vill. Kampanilen kallas för ”Stadstornet”. I folkmun har även ”Stadstornet” kallats för ”Stadshustornet”, men något torn har inte stadshuset och stadshuset ligger dessutom nere vid Carl Johans Park och granne med Stora hotellet och det Cederhielmska huset. Tornet uppfördes som klocktorn till S:t Olai Kyrka och ritades av konstnären och arkitekten Gabriel Orm och uppfördes 1750. Tornet byggdes separat från kyrkan därför att marken inte bar upp både kyrkosal och klocktorn.

Stadstornets portal är ritad av den mycket framstående arkitekten Carl Hårleman (1700-1753). Hårleman ritade bland annat Öveds Kyrka, Palacehuset i Brunnsparken i Göteborg och Sofia Albertina Kyrka, och den sistnämna uppvisar stora likheter med Stadstornets klassicistiska former. Den av Hårleman ritade portalen levererades av Marmorbruket i Kolmården och transporteras högst troligen över isen vintern 1746. I över 200 år höll den gamla portalen men fick 1948 bytas ut mot en senare variant men kopian är i exakta drag lik den gamla.

Tornets överbyggnad av trä uppfördes först 1770 men den förstördes dock av stadsbranden 1822. Drygt sju år senare uppfördes en ny överbyggnad, ritad av arkitekten J. E Hammarling. Den överbyggnaden står kvar ännu idag. På överbyggnadens altan finns fyra stycken kanoner, gjutna 1789 på Stafsjö Bruk. Stafsjö bruk tillverkade kanoner i nästan 200 år (1666-1859). Kanonerna tillhörde i begynnelsen Artellerikompaniet och användes främst för salutskjutning. Altanen bjuder på en mycker vacker utsikt där Norrköpings taklandskap breder ut sig, en skönhet som är få förunnad på denna höjd.

Fram till 1905 fanns det i tornet en eldvakt som mellan klockan 22-03 utropade: ”Klockan är (exempelvis) tio slagen, gud bevare staden för eld och brand”. Vaktkuren finns bevarad och är ytterst intressant: Väggarna är nämligen ”tapetserade” men tidningsklipp och fotografier från både Norrköping och andra utanför Sverige belägna städer. På olika ställen kring kuren finns dessutom flera årtal och namn målade eller inristade, en intressant historik över människor som rört sig i tornet.

Tornets interiör är ytterst välbevarad med en öppen träkonstruktion, två stycken gjutna klockor med fin inskription samt den välbevarade vaktkuren med en bibel från 1878. Tornet är putsat i gul kalkputs och överbyggnaden är inklädd i plåt och koppar. På överbyggnaden finns en mycket vacker lanternin som bärs upp av kolonner.

Utanför tornet finns två stycken flygelbyggnader, varav den ena tjänstgör som elcentral medan den andra är inredd som sommarrestaurang. Byggnaderna ritades 1915 av dåvarande stadsarkitekt Karl Flodin. Byggnaderna är putsade med gul kalkputs och plåtbeklädda tak.