Swartziska huset

ADRESS: KV KNÄPPINGSBORG, TOMT 7, JÄRNBROGATAN 1
UPPFÖRD: 1842
BYGGHERRE: FABRIKÖR JOHN SWARTZ
ARKITEKT: CARL THEODOR MALM
BYGGNADSMINNE: 1990-12-07

Alldeles intill Järnbrons fäste ligger detta påkostade stenhus som uppfördes av fabrikören John Swartz d.y. 1842. För ritningarna svarade arkitekten Carl Theodor Malm, som var John Swartz favoritarkitekt under dryga 40 år. Det Swartziska palatset var den första byggnaden som Malm ritade, och kanske är detta det mest påkostade norrköpingshemmet som hittills uppförts i Stenstaden. Tomten där huset uppfördes hade familjen Swartz ägt sedan 1761. Enligt sägnen sägs platsen ha varit vikingahövdingen Knäppings fäste invid strömmen. Familjen Swartz hade redan under 1830-talet börjat planera för en större bostad, som till skillnad från sin dåvarande bostad, som var vänd mot staden, skulle vara vänd mot strömmen. John Swartz, som var familjens överhuvud, behövde inte bara en större bostad utan behövde också en mer representativ bostad än den dåvarande bostaden, som var belägen på andra sidan kvarteret och som dessutom torde varit tämligen liten i jämförelse med denna.

Det nya läget gav honom sålunda möjlighet att bygga ett ståtligt palats med tillhörande lummig trädgård där också ett litet lusthus byggdes. Swartz överlät övervakandet av byggnationen till Malm och dessutom lät Swartz anställa 6 till 8 murare som mot dagpenning murade upp huset. John Swartz ansåg det nämligen säkrare med dagavlöning istället för en fast summa. Huset ritades och uppfördes i stram empirestil med inslag av nyklassicism, och huset består av två våningar med en liten mezzaninvåning mot vindsvåningen. Fasaden består av nio fönsteraxlar, en dekorativ Front é Spice och romerska valv som pryder huvuddelen av bottenvåningen.

Fasaden är målade i ljusgul puts på tegel. Portdörrar och fönsterbågar bär en prägel från 1897 och är till stor del i original. Taket är belagt med plåt. Den gamla landsvägen som tidigare gick igenom kvarteret kunde ha stoppat husets längd när det uppfördes men det ordnades så att landsvägen helt sonika byggdes över med ett valv, och vägen är än idag öppen och är en viktig del av Norrköpings promenadstråk. Från portgången nåddes, med ingång på höger sida, herrns våning med tillhörande kontor och till vänster låg den ytterst trivsamma sommarsalongen, som skattade åt förgängelsen när trädgården offrades för ett nytt kraftverk. Genom entrén ut mot Järnbrogatan når man via en svängd trappa med schablonmålade väggar den stora bostadsvåningen.

Bostadsvåningens första inredning fick inte mer än 40 år på nacken förrän den revs ut 1897 på uppdrag av Pehr Swartz. Arkitekten Agi Lindegren ritade den nya och ytterst påkostade inredningen för Pehr Swartz. Ett flertal vackra skisser finns bevarade hos Norrköpings stadsarkiv, som för övrigt har större delen av familjens Swartz rika familjearkiv. Den senaste renoveringen av den påkostade inredningen skedde 2003, då trapphus, övre och nedre hallen restaurerades med bidrag från Länsstyrelsen. Bostadsvåningens välbevarade rum består av ett stort bibliotek, en pampig matsal, salong, serveringsgångar och den ytterst välbevarade trapphallen. I huset huserar sedan många år föreningen Gamla Norrköping. I källaren sägs det finnas ett hemligt igenmurat rum…