S.H-n ordens hus

ADRESS: KV PELIKANEN, TOMT 21. HOSPITALSGATAN 16
UPPFÖRD: 1902
BYGGHERRE: OSKAR LINDÉN & ALBERT RUMSTEDT
ARKITEKT: HJALMAR PALMQVIST (FASADER) & OSKAR LINDÉN (PLANRITNINGAR)


Fasad mot Hospitalsgatan. Fotograf: Daniel Hörnestam

Detta hus lät uppföras av byggmästarna Oskar Lindén och Albert Rumstedt, som båda var framgångsrika byggmästare. Lindén var född i Nykil, Östergötland, år 1866 och han kom till Norrköping omkring 1902. Lindén hade tidigare varit anställd verkmästare hos byggmästare Flemström i Luleå. Lindén drev egen rörelse i Norrköping till år 1925 då han den 21 mars avled. Lindén var en välanlitad byggmästare och byggde bland annat S:t Gertruds sjukhus i Västervik, Djurö kvarn i Dagsberg, en rad villor längs Södra Promenaden och han kunde även stoltsera med att ha varit med och byggt Prins Carls (1861-1951) villa Fridhem (byggd 1909). Tillbaka till huset. Lindén ritade planritningarna för detta hus, men vem som ritade fasadritningarna återkommer jag till. Den andra byggherren, Albert Rumstedt (1867-1945), var verksam arkitekt i Stockholm. Det kan tänkas att han var med och uppförde detta hus på spekulation då det vid denna tid var stor brist på moderna lägenheter i Stenstaden.

Fasadritningarna överlät de båda byggherrarna till arkitekten och byggmästaren Hjalmar Palmqvist. Palmqvist var född i Eksjö år 1875 och flyttade till Norrköping år 1898. Omgående fick han anställning som verkmästare hos arkitekterna Löfgren & Paulson, vilket Palmqvist var till år 1902 då han fick tillstånd att själv driva byggmästarverksamhet. Redan året efter startade Palmqvist en arkitektbyrå tillsammans med ingenjören Hans Lindblad och denna firma drev de båda herrarna till år 1905 då Lindblad flyttade till Stockholm. Palmqvist flyttade under samma år tillbaka till Eksjö och fortsatte där sin verksamhet till år 1930 då han den 12 augusti avled. Bland sina större byggnadsprojekt kan nämnas: Östergötlands Enskilda Bank vid Tyska torget och Swartziska villan vid Södra Promenaden.

Detta vackra hus ligger mitt i Stenstaden och består av fyra våningar och inredd källare. Husets jugendfasad är sparsmakad men är välbevarad med fönsterbågar i original, tak av svart plåt och ursprunglig portikdörr. På fasaden finns dessutom små putsade dekorationer. Fasaden är målad i en grön kulör och fönsterbågarna är målade i vitt. Inne på gården finns ett mycket välbevarat gårdshus som innehåller bostadslägenheter. I gatuhuset är interiören tämligen bevarad med sammanträdesrum med bevarade väggpaneler, spegeldörrar och djupa fönsternischer med spegling.

Huset är synonymt med Ordensällskapet S.H-n i Norrköping, men för många är denna orden tämligen anonym. Orden firade sitt hundraårsjubileum år 2010 och under årens lopp har en hel del celebriteter varit medlemmar, där bland annat Gideon Wahlberg, Elis Utter och Kalle Reinholtz och IFK-stjärnan Knut Nordahl kan nämnas. S.H-n är förkortning för Sällskapet Hjälpverksamheten och denna orden grundades i Stockholm år 1875. Detta fina hus äger orden själva sedan 1923. Innan förvärvet av denna byggnad hade orden sina sammanträden i Göta hotell, numera Elite Grand Hotel. En del sammanträden hölls också i det numera rivna Centralhotellet. Ordens huvudsakliga uppgift var att ge stöd och hjälp till efterlevande hustrur och barn till bortgångna bröder. Detta stöd utökades senare till att även hjälpa fattiga barn i Norrköping, som fick ekonomiskt stöd till bland annat skor, kostymer, klänningar och ytterplagg. Idag skänker orden även ekonomiska medel till Barncancerfonden, Frälsningsarmén och även till barnavdelningarna på Vrinnevisjukhuset. Orden ger även stöd till verksamheter utanför Sverige, som till exempel barnhem i Lettland.

Kuriosa om huset: I huset fanns det på 1920-talet en liten restaurant kallad ”Gillet” och i en butikslokal hade Klara Ölander sin kappaffär. Under 1930-talet hade Pihlgren och Lundgren sin kappaffär här. Företaget hade grundats av fröknarna E. Pihlgren och E. Lundgren. Butiken sålde kappor, ulstrar, sportdräkter, kjolar med mera. I ett omdöme från år 1935 får butiken följande vitsord: ”Sorteringen är god i såväl finare som enklare genren”.