Pihlska skolan

ADRESS: KV LAMMET, TOMT 1, NORRA PROMENADEN 100
UPPFÖRD: 1900
BYGGHERRE: KOMMITTERADE FÖR BYGGANDE AV TVÅ SKOLHUS FÖR HÖGRE FLICKSKOLOR I NORRKÖPING
ARKITEKT: LÖFGREN & PAULSON

Ett av de främsta exemplen på 1890-talets tegelarkitektur i Norrköping finns representerat i denna byggnad. Huset ligger utmed Norra Promenaden i kvarteret Lammet. Byggnaden uppfördes som skolbyggnad och är lummigt inbäddad i Norra Promenadens grönska och ligger strax intill resecentrum. Staden hade vid denna tidpunkt, om kring sekelskiftet, reserverat olika tomter i stadens utkanter, fritt och lummigt belägna för att på så vis främja undervisningen.
Norrköpings stad hade tillsatt en kommitté för byggande av två skolhus: ett i den norra delen av staden, och ett i den östra delen. Båda husen var helt ämnade till undervisning för flickor. Arkitektparet Löfgren och Paulson kom att rita båda de skolhus som kommittén lät uppföra (norra och östra flickskolan). De båda arkitekterna var vana vid att rita i nygotisk stil och resultatet blev att byggnaderna ritades och uppfördes i en borgerlig nygotisk stil med rött formpressat tegel. Under byggnationen började huset sätta sig och en utredning inleddes och man visste till en början inte om huset skulle klara sig. Grundförstärkningen påbörjades dock i ett tidigt skede och huset stabiliserades. Läroverket för flickor kom under höstterminen 1901 att ändra namn. En fröken, Aurore Pihl, föreståndarinna och skolfröken, kom att sätta sitt efternamn på skolan. Pihlska skolan och Östra flickskolan kom under 1903 att säljas till AB Norrköpings flickläroverk. Läroverket fanns kvar till vårterminen 1939.   Senare kom skolan att bli gymnasieskola och vårdyrkesskola. Namnet Pihlska skolan har sedan 1903 varit det officiella namnet på skolbyggnaden, även om det under senare år varit skiftande verksamheter i byggnaden. Under 2004 såldes skolbyggnaden till fastighetsbolaget Magnentus som med stor pietet byggde om och moderniserade skolbyggnaden under 2006. Renoveringen skedde med stor varsamhet och många
äldre detaljer, som tidigare varit dolda, renoverades och restaurerades till ursprungligt skick. Samtidigt skedde en utbyggnad i form av två glasade flygelbyggnader. Trapphallen och huvudtrapphuset återställdes och i trapphallens tak kom vackra takmålningar att pryda de gamla valven. Fönsterbågar och dörrar är i sitt ursprungliga skick och få ändringar har utförts. Byggnaden är ytterst välbevarad både i sin exteriör samt interiör. Portdörrarna, som är av ek, är fernissade och helt i original, fönsterbågarna är målade i brun kulör, taket är lagt med svart plåt och de vackra smidesverk som pryder tak och takhuvar finns bevarade. Företaget Alstom, som tidigare haft sitt huvudkontor i Finspång, flyttade efter renoveringen och restaureringen in i byggnaden och här fyller man idag samtliga ytor. Den kommande Ostlänken har med sin planerade dragning kommit att beröra både tomten, fastighetsägaren och kommunledningen. Hotet om rivning är ännu inte undanröjt men mycket talar för att skolbyggnaden kommer att bevaras.