Olanderska huset

ADRESS: KV MARKATTAN, TOMT 12, DROTTNINGGATAN 38
UPPFÖRD: 1862
BYGGHERRE: BYGGMÄSTARE HANS GUSTAF OLANDER
ARKITEKT: HANS GUSTAF OLANDER
ARKITEKT OMBYGGNAD: CARL FLODIN


Fotografi: Fasad mot Skolgatan och Drottninggatan. Fotograf: Daniel Hörnestam

Byggnaden, som uppfördes 1862, ligger mycket centralt i hörnet av Drottninggatan och Skolgatan. Byggherre var byggmästaren Hans Gustaf Olander som också svarade för ritningarna. Hans Gustaf Olanders son, Gustaf Philip Olander, blev även han en stor byggmästare som uppförde en stor mängd hus när Stenstaden växte. Huset bestod 1862 av två våningar inklusive bottenvåningen, där det fanns flera butikslokaler.

År 1890 byggde trävaruhandlaren C. G. Svensson på en våning, och för ritningarna svarade arkitekten Carl Flodin. I en av butikslokalerna fanns Carl Swärds klädeshandel som i december 1894 kunde stoltsera med elektriskt ljus, genom väldiga båglampor både inne och utanför butiken lyste butiken upp under den mörka vinterkvällen. Vid samma tillfälle visades det omtalade Vidundret, den skäggiga damen från Polens urskogar, som även utannonserades i Norrköpings Tidningar. Båda händelserna skapade stor sensation bland Norrköpingsborna.

Huset är uppfört i nyklassicism där fasaden är mycket välbehållen med rusticerad putsad bottenvåning och i de övre våningarna slätputs. Fönstren är från 1890 och i mycket gott skick: bland annat med munblåst glas och stängningsanordning i original, vissa med spanjolett. Kring fönstren finns fina risaliter och gesimser. Fasaden fick 2002 en mer tidsenlig färg och målades med grön kalkputs. Innan ombyggnaden var fasaden putsad i grå respektive rosa puts (slätputs). Mot gården är fasaden slätputsad i en något ljusare gul kulör. Trapphuset är mycket värdefullt med mycket vackra dörrpartier med bibehållen ådringsmålning. Golvmaterialet består i trapphallen av mosaikplattor i schackrutigt mönster. Väggarna i trapphallen är mycket fina med ådringsmålning. Våningarna ovanför har golv av marmor. På våning ett har Henry Ståhl AB valt att skrapa fram originalmålningarna så att de boende kan få en bild av hur trapphuset såg ut omkring 1890. Portdörren, med ingång från Drottninggatan, är av sentida karaktär medan dörrarna mot gården är av äldre karaktär, troligen från ombyggnaden 1890.

Lägenheterna i huset består av mindre studentrum i de två övre våningarna. Vid ombyggnaden 2002 byggdes paradvåningarna om med stor varsamhet där all äldre inredning bevarades. Vissa rum har stuckaturer och äldre skåpsinredning samt på vissa ställen kakelugnar. I våningarna inrymdes, under åren 1948-1965, fastighetsbolaget L E Lundbergs huvudkontor, och i kontorslokalerna trängdes upp emot 80-talet anställda. Bolaget flyttade sedan sin verksamhet till nya lokaler i Södercity.