ADRESS: KVARTERET KORPEN, TOMT 4. SKOLGATAN 12
UPPFÖRD: 1879-1880
BYGGHERRE: NILS LINDHÉ
ARKITEKT: CARL THEODOR MALM
Fotografi: Fasad mot Skolgatan. Fotograf: Margurite Johansson, VR-Bilden.
Denna byggnad uppfördes av löjtnanten och sedermera majoren Nils Lindhé, som hade köpt tomten år 1878. År 1880 stod detta vackra hus, med drag av nyklassicism, färdigt. Huset byggdes av den framgångsrike byggmästaren C. J. Andersson (1840-1905), som var med och stiftade byggmästareföreningen i Norrköping. I byggnaden drev Nils Lindhé det ”Mekaniska gymnastikinstitutet”, som var en av Norrköpings första gymnastikinrättningar.
Att träna med mekaniska maskiner var alldeles nytt och maskinerna var tämligen outvecklade och avancerade. Kulmen av mekanisk gymnastik nåddes på 1890-talet då vetenskapsmannen och läkaren Gustaf Zanders uppfinningar började användas i en allt större utsträckning. Gustaf Zanders maskiner hade redan år 1874 börjat tillverkas hos AB Göranssons Mekaniska Verkstad. Zanders maskiner visades upp på Allmänna Konst- och Industriutställningen i Stockholm år 1897. Zander konstruerade gymnastikmaskinerna i samråd med professor Carl Curman (1833-1913).
År 1926 förvärvade Norrköpings sparbank byggnaden. Banken hade tidigare haft sina lokaler i ett hus vid Tyska torget. Innan banken kunde flytta in i denna byggnad genomgick den en omfattande ombyggnad där bland annat en ny stor banksal byggdes, och mot gården byggdes en gårdsflygel med bankvalv och kontorsplatser. Norrköpings sparbank flyttade på 1960-talet in i en nyuppförd byggnad i hörnet av Drottninggatan och Repslagaregatan och efter bankens flytt tog Svenska Kyrkan över lokalerna. En stor ombyggnation skedde då och den stora banksalen byggdes om till lokaler i två plan.
I trapphusen finns dock många originaldetaljer bevarade såsom en mycket vacker takmålning. I interiören finns även spegeldörrar, listverk, väggpaneler och enstaka stuckaturer bevarade. En stor ombyggnad har skett under 2015 eftersom fler kontorsplatser behövdes. I den stora samlingslokalen i huset fanns tidigare en mängd högreståndsmöbler, men dessa har numera auktionerats ut av Bukowskis i Norrköping. Den stora porträttsamlingen föreställande tidigare präster och pastorer är dock bevarad.
Fasaden består av gul kalkputs på tegel. På fasaden finns flera vackra blomsterdekorationer som målats i guldkulör. Fönstren är i original från 1880 och målade i mörkgrön kulör. Portdörrarna med fernissad yta är av sentida karaktär från omkring 1920-talet.