ADRESS: KV KORPEN, TOMT 3, DROTTNINGGATAN 27
UPPFÖRD: 1880
BYGGHERRE: GREVE & APOTEKARE C. H. MÖRNER AF MORLANDA
ARKITEKT: THEODOR GLOSEMEYER
ARKITEKT OMBYGGNAD: CARL FLODIN
I hjärtat av Stenstaden ligger denna byggnad uppförd 1880 efter ritningar av arkitekten Theodor Glosemeyer. Glosemeyer var även utsedd till ansvarig byggmästare och skrev även bygglovsansökan. Glosemeyer hade under sin storhetstid som byggmästare hela 40 anställda. Byggherre var greven och apotekaren C. H. Mörner af Morlanda. C. H. Mörner af Morlanda föddes 1836 och kom 1874 att bli apotekare och delägare till Apoteket Kronan, som låg beläget invid Nya torget. Greven var en av stadens rikaste personer, och han var med sin årsinkomst om 16 450 kr stadens tjugonde rikaste person. Greve Mörner af Morlanda var gift med Fanny Theodolinda Augusta Öhrvall.
Grevinnan Fanny var känd för sin välgörenhet och grevinnan anordnade bland annat om vintrarna en ”lappskola” för fattiga flickor där flickorna fick lära sig att sy och att ta tillvara på överblivna tygrester, som skänkts av bland annat stadens societetsdamer. Mörner av Morlanda fick tillsammans med grevinnan Fanny en son, Birger Carl Mörner af Morlanda, som i sin tur fick tre barn: Marianne (född 1895), Gösta (född 1897) och Carl Gustaf (född 1897), vilka gjorde sig framgångsrika karriärer: Marianne blev hovsångerska, Gösta blev näringsidkare i Amerika och Carl Gustaf blev civilekonom.
Till en början bestod huset av två våningar men 1889 tillkom ytterligare en våning efter ritningar av troligen Carl Flodin. Vid tillbyggnaden fick huset också sitt hörnburspråk med takkupa och takfönster i fransk nyrenässans. Huset är uppfört i nyklassicism men fick efter ombyggnaden 1889 en mer nyrenässansaktig stil, med kvardröjande nyklassicism. Värderingsman vid ombyggnaden var arkitekten Gustaf Zander. I husets butikslokaler fanns bland annat Skräddarmästare Anders Ljungholms skrädderi och manufakturhandel. I huset fanns till hösten 2011 Eda Sundqvists Eftr. Broderiaffär. Affären hade då funnits i samma lokal sedan tidigt 1900-tal. Butikens väggfasta hyllsystem är mycket vackert och påkostat och renoverades i samband med att lokalen bytte hyresgäst.
Byggnaden är mycket välbevarad med skiffertak, och till stor del är också fönstren i original. Fasaden består av röd och gul puts på tegel och sockel av granit. Bottenvåningen har kvaderrusticerad grå puts på tegel. Runt porten med ingång från Drottninggatan finns vackra stendekorationer. Lägenheterna är mycket välbevarade med nästintill orörd planlösning. Till interiören hör också fina pardörrar, spegeldörrar, stuckaturer, djupa fönsternischer, kakelugnar och fina listverk.
Portdörrarna är mycket välbevarade med speglingar och slipade fönsterglas. Innanför porten, i trapphuset, finns vackra pardörrsentréer med målat glas. Fönstren i huvudtrapphuset med ingång från Drottninggatan är rikt utsmyckade med dekorationer i form av handmålade blommor. Varje våningsplan har olika mosaikgolv. Målningarna på väggar och i tak är av sentida karaktär utan dekorationer.