Standard hôtel (Renströmmen)

ADRESS: KV RENSTRÖMMEN, TOMT 9, DROTTNINGGATAN 1,   SLOTTSGATAN 99
UPPFÖRD:  1889
BYGGHERRE:  E. E. STRÖM
ARKITEKT:  CARL FLODIN

Fasad mot Drottninggatan/Slottsgatan. Fotograf: Daniel Hörnestam

I hörnet av Drottninggatan och Slottsgatan ligger denna mycket vackra byggnad uppförd 1889 av byggherren  E. E. Ström. Arkitekten bakom byggnaden var Carl Flodin, som ritade fasaderna i nyrenässansstil med kvardröjande drag av nyklassicism. Redan när huset var uppfört inreddes ett mindre hotell med namnet Grand Hotell och det var först 1899 som hotellet byggdes ut och blev större. Hotellet fick sitt namn efter en utlyst namntävling och invigdes med pompa och ståt den 1 september 1899. Ägaren till hotellet var den mycket framgångsrike affärsmannen Edward Ringborg. Han hade från januari samma år trätt in som ny ägare av huset och hotellrörelsen. Huset blev efter ombyggnaden helt vigt till hotell. Innan ombyggnaden hade byggnaden innehållit både bostäder och butiker i bottenvåningen. Hotellbyggnaden blev stadens finaste hotell, inrett med möbler från den populära möbeltillverkaren Heal & Son i London, som funnits sedan 1810 och som ännu idag tillverkar möbler.

Som dekoratör valde Edward Ringborg dekoratören och konstnären Carl Stenberg, som ritade flera fresker och dekorationer på salongernas öppna spisar: bland annat fanns en numera försvunnen målning föreställande Sankt Göran och Draken. Ringborgs stora lokalhistoriska intresse avspeglade sig i flera av rummen: i empiresalongen målade Stenberg bland annat Norrköpings forna stadsvapen på ett av väggfälten. Ytterligare en salong som är värd att nämnas var den ytterst trevliga gustavianska salongen, med möbler i gustaviansk stil. I hotellets festsal fanns stora och öppna ytor där det lämpade sig väl att anordna tillställningar av många olika slag. I festsalen firades åtskilliga högtidsdagar, jubileer, födelsedagar och andra festligheter. Strax efter sekelskiftet fick dock hotellet konkurrens av bland annat det nyuppförda Göta Hotell (från 1948 Grand Hotell).

Några år efter sekelskiftet 1800-1900 övertogs hotellet av Ivar Liebenfeld, och vid Liebenfelds död ärvdes rörelsen och byggnaden av sonen Dani Liebenfeld och dottern Elsie-Ann von Bahr. Dani Liebenfeld blev VD och verkade som sådan fram till 1962, då hotellet såldes till Östra Sveriges Allmänna Restaurang AB. Sedan 1995 är byggnaden hem för Pingstkyrkan, som utfört en om- och tillbyggnad av byggnaden med bland annat kyrksal och kongresshall. Byggnadens äldre interiör, i form av bland annat spegeldörrar och stuckaturer, blandas med möbler och inredning i en mer modernistisk stil. En del rum är klädda med träpaneler och andra är mer inredda som pampiga salonger. Variationen gör att interiören visar en spännande resa genom olika stilar och ideal.

Husets exteriör ger ett mycket ståtligt intryck. Fasaden är bland annat dekorerad med pilastrar och frontoner över fönstren. Fasaden är putsad med sandfärgad puts och taket är belagt med plåt. Under åren 2010 och 2011 genomförde Pingstkyrkan en omfattande fasadrenovering där fasaden återskapades. Samtidigt som fasadrenoveringen genomfördes skedde också ett fönsterbyte. De gamla fönstren, som sattes in vid en renovering under 70-talet, byttes ut mot nya fönsterbågar med den ursprungliga t-posten. Fasadrenoveringen är den hittills mest påkostade renoveringen i Stenstaden på många år. Pingstkyrkan har genom renoveringen visat stor hänsyn till bevarandet av Norrköpings stenstad.